Alina Cojocaru, despre premiera „La Fille mal gardée”: A fost o adevărată plăcere să fiu pe scenă

Alina Cojocaru, despre premiera La Fille mal gardée: A fost o adevărată plăcere să fiu pe scenă
Publicat: 15/12/2014, 12:32

Prima producție nouă de balet din stagiunea 2014-2015 a Operei Naționale București (ONB) a fost prezentată sâmbătă seară în fața unei săli arhipline. Spectatori de toate vârstele au mers la ONB pentru a urmări una dintre cele mai îndrăgite producții coregrafice din lume, „La Fille mal gardée”, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

Prezentat pentru prima dată în România în coregrafia celebrului Sir Frederick Ashton, spectacolul „La Fille mal gardée” i-a cucerit pe spectatorii bucureșteni care i-au răsplătit cu aplauze furtunoase pe balerinii aflați pe scenă. Invitata specială a serii a fost prim-balerina Alina Cojocaru, cea care a fermecat audiența nu doar prin mișcări coregrafice cu un ridicat grad de dificultate executate impecabil, ci și prin bucuria transmisă publicului în timp ce dansa, conform sursei citate.

„A fost o adevărată plăcere să fiu pe scenă cu trupa noastră de balet! Să avem în repertoriu acest spectacol care aduce bucurii și zâmbete este un lucru mult dorit de Johan Kobborg și de mine, iar publicul de aseară ne-a confirmat ca împărtășește acest sentiment” , a declarat Alina Cojocaru.

Johan Kobborg, directorul artistic al Companiei de Balet a Operei Naționale București, s-a aflat de această dată într-o dublă ipostază: a pregătit și a pus în scenă această producție alături de Malin Thoors și totodată a revenit pe scenă ca balerin, alături de Alina Cojocaru, interpretând un rol travesti: Văduva Simone.

„Sunt foarte fericit pentru succesul pe care l-a avut prima reprezentație a acestui nou spectacol și sunt mândru, nu doar de dansatorii Companiei de Balet, ci și de întreaga instituție. Premiera acestei producții reprezintă o mare reușită, iar ceea ce s-a întâmplat aseară este doar începutul unui lung șir de astfel de realizări”, a declarat Johan Kobborg.

Robert Enache, prim-balerin al Operei Naționale București, a debutat în rolul Colas cu ocazia premierei și a făcut față cu brio atât cerințelor speciale ale rolului interpretat, considerat drept un adevărat test pentru orice dansator, dar și provocării de a avea drept parteneri de scenă pe doi dintre cei mai buni balerini din lume, Alina Cojocaru și Johan Kobborg.

„La Fille mal gardée” sau „Precauțiuni inutile”, balet comic în două acte și trei scene de Ferdinand Hérold și John Lanchbery, prezintă în pași de dans povestea unei tinere fete îndrăgostite care scapă de sub supravegherea mamei sale, aceasta dorind să o căsătorească forțat cu un personaj grotesc, dar bogat, și reușește de fiecare dată să ajungă în brațele iubitului său. Coregrafia imaginată de Sir Frederick Ashton face ca acest spectacol să reprezinte o întâlnire plăcută cu dansul în formă pură, izvorât din bucurie și spirit ludic, ceea ce îi conferă un aer de sărbătoare și îl recomandă ca o producție pentru întreaga familie în care, indiferent de vârstă, fiecare va găsi ceva pe gustul său.

Următoarele reprezentații ale spectacolului „La Fille mal gardée” din stagiunea 2014-2015 vor avea loc pe 14, 19 și 21 decembrie 2014 și pe 4, 11, 14 și 30 ianuarie 2015.

Alina Cojocaru, născută la București, a studiat la Kiev timp de șapte ani, perfecționându-se apoi, din 1997, la Școala Regală de Balet din Londra, în urma câștigării unei burse în cadrul Concursului Internațional de Balet de la Laussane. A dansat în Compania de Balet din Kiev (debutând în „Don Quijote”, „Frumoasa din pădurea adormită”, „Spărgătorul de nuci”, „Coppelia”). A revenit la Londra în 1999, fiind promovată ca prim-balerină. După succesul repurtat în „Giselle”, ea a devenit solist principal (2001) al Companiei Regale de Balet de la Covent Garden, evoluând apoi în rolul Odette-Odile din „Lacul lebedelor”, „Romeo și Julieta” (coregrafia Kenneth McMillan), „Don Quijote” (în viziunea lui Rudolf Nureev), „Evgheni Oneghin” (semnat de John Cranko), „Baiadera” (realizată de Natalia Makarova) etc. În repertoriul său s-au adăugat, în ultima vreme, noi titluri, precum „Mayerling”, „Gong”, „Sylfida”, „Manon” (în coregrafia lui McMillan).

În 2002, Alina Cojocaru a apărut pentru prima oară pe scena românească interpretând, alături de ansamblul Operei Naționale București, rolul titular din „Giselle”, revenind apoi, în anul următor, pentru a dansa, alături de Johan Kobborg, în cadrul Galei de Balet din Festivalul și Concursul Internațional „George Enescu”. Ea a primit și distincția Ordinul Național pentru Merit în grad de Cavaler.

Alina Cojocaru a fost desemnată, în 2004, cea mai bună balerină la festivalul Monaco Dance Forum, la gala premiilor Nijinsky, distincție acordată o dată la doi ani.

În 2009, evoluția balerinei Alina Cojocaru în spectacolul „Giselle” din 2001, de la Royal Opera House din Londra, s-a clasat pe locul zece în topul celor mai bune dansuri ale deceniului.

Totodată, Alina Cojocaru s-a numărat printre cele patru laureate ale premiului „Balerina deceniului”, decernat în 2010 cu ocazia unei prestigioase gale internaționale de balet – „Stars of the 21st Century” – care a fost organizată la Moscova. În afară de Alina Cojocaru, atunci au mai fost premiate Lucia Lacarra din Spania și Svetlana Lunkina și Diana Vishneva din Rusia.

Johan Kobborg a fost prim-solist al Baletului Regal Danez, al Baletului Regal din Londra și este invitat al celor mai importante companii din lume. În ultimii ani, Johan Kobborg s-a remarcat în paralel și în calitate de coregraf, lucrările sale fiind prezentate de Baletul Regal din Londra, Baletul Teatrului Balșoi din Moscova, Baletul Regal din Noua Zeelandă etc. În anul 2009, spectacolul său „La Sylphide” de la Teatrul Balșoi a primit premiul „Masca de Aur” la Moscova pentru cel mai bun spectacol al anului. Coregraful Johan Kobborg conduce, din ianuarie, Baletul Național Român, un compartiment al Operei Naționale București (ONB).

Alina Cojocaru și Johan Kobborg au o relație de mai mulți ani și s-au logodit în 2011.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Su-57 vs F-16: Cum se compară cel mai avansat avion de luptă al Rusiei cu...
Câștigă 200 de lei doar în câteva minute! Ciprian a dat lovitura cu o afacere...
Cum trăiește, de fapt, acum, Alexandru Tudor. A ales viața monahală, deși nu se poate...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Alpinistul român Gabriel Tabără a murit pe Everest
Cum arată mașina viitorului de la Dacia. Mașina pare desprinsă din filmele SF
Shannen Doherty, ultima DORINȚĂ înainte de a muri. „Pe mine cancerul m-a făcut să... ”
Prima reacţie a părinţilor tânărului ucis de Vlad Pascu, după ce judecătoarea Ancuţa Popoviciu a...
Cât a ajuns să coste roșiile românești în piețe! Românii, în pragul disperării
Urmărire cu final neașteptat! Un afacerist a intrat cu un Lamborghini într-un stâlp în timp...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Trebuie să scoți mașina din viteză de câte ori oprești la semafor?
Reuters: Vladimir Putin a pus ochii pe o insulă crucială pentru NATO: ,,Scopul lui Putin...
Operațiunea de MARE RISC din Primul Război Mondial!
Noua lege de la 1 iulie. Este schimbarea pe care o așteptau milioane de români
Imagini incendiare cu Babs, fosta iubită a lui Dorian Popa în Dubai. Bruneta de 41...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Tavi Colen, mărturisiri despre trădarea din trupa Talisman. Artistul nu îl poate uita Alin Oprea....
Monica Anghel a slăbit 40 de kilograme! Cântăreaţa, motivul din spatele acestei schimbări radicale: "Am...
BANCUL ZILEI. - I-am dat împrumut unui amic 200 de lei, dar văd că nici...
Graceland, celebra casă a lui Elvis Presley, a scăpat la limită de executarea silită
×